Groen Kortenberg: Het is jouw buurt, jouw stem, onze toekomst

Beste kiezer,

Waarom zou je in oktober stemmen voor Groen Kortenberg? Wel, de buurt waarin je leeft, dat is de lucht die je inademt. Dat is de weg die je elke dag neemt van school naar huis en naar je vrienden en activiteiten. Dat is het terrasje om de hoek, het plein waar je kan skaten en het bos waar je kan ravotten en een rondje gaat lopen. Hoe die buurt eruit ziet, hoe veilig en gezond ze is, dat bepaalt mee je leven. De toekomst van jouw buurt, jouw straat, ... daar beslis jij mee over op 13 oktober.

Groen Kortenberg is de partij die buurten en mensen doet herademen, letterlijk. Zorgt dat iedereen mee is, ook de kinderen en jongeren die het net wat moeilijker hebben. Die aandacht heeft voor de noden van het rijke diverse verenigingsleven en de uitdagingen die er zijn door klimaatverandering. Die zorgt dat je veilig met je vrienden naar de jeugdvereniging, sportclub, de donderdagsmarkt, het koffiehuisje en andere fijne plekken kan verplaatsen. Te voet, met de fiets of met een goed uitgebouwd openbaar vervoer.

Onze ambitie is om wijken groener en aangenamer te maken, want straten dienen niet enkel voor verplaatsingen, maar ook voor leven en ontmoeting.
Wij willen een Kortenberg, Erps-Kwerps, Meerbeek en Everberg waar je jong kan zijn, en oud wil worden. Jouw buurt, jouw stem, onze toekomst.
Groen Kortenberg

Programmapunten Groen Kortenberg

Ons programma is opgebouwd volgens 3 groene principes: Goed in je vel. Goed voor elkaar. Goed voor Kortenberg.

1. Een duurzame en rechtvaardige samenleving voor iedereen

Bij Groen Kortenberg zetten we vol in op een sociaal beleid dat écht werkt voor iedereen. We willen via de sociale dienst speciale aandacht geven aan mensen die het moeilijk hebben, zoals zij die in armoede leven. Uit onderzoek blijkt dat 6% van de Kortenbergenaren het risico loopt om in armoede te belanden – dat zijn meer dan 1.000 mensen! (meer informatie op www.armoedecijfers.be). Bovendien heeft 1 op 7 Kortebergenaren het moeilijk om de maand rond te komen, zo blijkt uit de Gemeentemonitor van StatBel.

Op belangrijke momenten in het leven, zoals de geboorte van een kindje, willen we doelgericht helpen. Bijvoorbeeld door kraamhulp aan te bieden, zodat gezinnen op lange termijn ondersteund worden. Denk aan hulp bij het gezond en betaalbaar koken, mentale zorg voor het gezin, energiezuinige en gezonde huisvesting...

2. Betaalbare en duurzame huisvesting voor iedereen

In Kortenberg zijn er te weinig sociale huurwoningen, en dat willen we veranderen. Samen met de woonmaatschappij gaan we op zoek naar nieuwe locaties in onze gemeente. We willen betaalbare woningen aanbieden, vooral voor jongvolwassenen die in Kortenberg willen blijven wonen. Dit doen we door meer sociale huisvesting te realiseren en budgethuurwoningen onder de marktprijs te verhuren, in samenwerking met sociale verhuurkantoren.

Ook voor jonge gezinnen willen we het makkelijker maken om een woning te kopen. Bijvoorbeeld door steun te bieden voor renovaties van slecht geïsoleerde woningen of door huizen te verkopen zonder dat de grond meegekocht hoeft te worden – die blijft dan in handen van de overheid.

Tegelijk willen we onze open groene ruimtes beschermen en uitbreiden waar mogelijk. Want een goed huisvestingsbeleid helpt niet alleen gezinnen, maar zorgt ook voor een sterke gemeenschap waarin iedereen zich thuis voelt. Een goed huisvestingsbeleid is een belangrijk hefboom om werk te maken van maximale integratie van mensen.

3. Meer aandacht voor een bloeiend en divers verenigingsleven

Groen Kortenberg wil het rijke verenigingsleven in onze gemeente extra ondersteunen. We vinden het belangrijk dat verenigingen, die vaak volledig draaien op vrijwilligers, de waardering en begeleiding krijgen die ze verdienen. Denk aan jeugdverenigingen die zomerkampen organiseren voor honderden kinderen, sportclubs die trainingen en wedstrijden verzorgen tegen lage kosten, en initiatieven zoals de Fietsersbond. Deze verenigingen zijn van onschatbare waarde en verdienen onze volle steun.

4. Van vrijetijdspas naar UiTPAS

De huidige vrijetijdspas in Kortenberg helpt mensen met een laag inkomen om deel te nemen aan vrijetijdsactiviteiten, maar werkt stigmatiserend omdat hij alleen voor hen bedoeld is. Wij willen overstappen naar de UiTPAS, een pas die iedereen in onze regio aanmoedigt om mee te doen aan activiteiten, zonder onderscheid. Gemeenten als Leuven, Herent en Oud-Heverlee doen al mee, en wij willen dat Kortenberg zich aansluit. Mensen met een beperkt inkomen kunnen dan genieten van activiteiten (bijvoorbeeld een concert in Het Depot in Leuven) aan een sterk verlaagd tarief, zonder zich buitengesloten te voelen.

5. Mobiliteit: straten en buurten op maat van mensen

Mobiliteit moet verbinden, ontmoeting aanmoedigen en voorrang geven aan bewoners en zacht weggebruik. We denken daarbij in de eerste plaats aan stappers. Wij wensen een test op de voetgangersvriendelijkheid van onze stoepen en trottoirs in Kortenberg in te voeren. Hieruit ontwikkelen wij een plan voor hoogwaardige infrastructuur: vlot bewandelbare ondergrond, voldoende brede en obstakelvrije wandelruimte, veilige oversteekplaatsen. Met aandacht voor kinderen door het introduceren van een speelweefsel, door leuke speelelementen toe te voegen op wandelwegen van bijvoorbeeld de school naar de sporthal.

We willen voldoende publieke ruimte voorzien voor alle actieve weggebruikers en zorgen dat de weginfrastructuur daar ook naar staat. In dorpskernen, vlakbij scholen en sportzones zorgen we voor respectvolle doorstroming van alle verkeer, waar kwaliteit en veiligheid primeren op snelheid.
Onze trage wegen blijven we koesteren, niet alleen recreatief maar ook functioneel. Het zijn aangename, veilige en doeltreffende verbindingen voor de zachte weggebruikers.

Bij wegwerkzaamheden zorgen we voor een proactieve communicatie naar buurtbewoners toe en voor actieve weggebruikers. We voorzien altijd een veilig en kwaliteitsvol reisalternatief in overleg met de aannemers.
Door een goede categorisering van de wegen en een consequente inrichting afgestemd op de functie van de weg, willen we sluipverkeer ontmoedigen. Circulatieplannen en tonnagebeperkingen kunnen hardnekkig sluipverkeer tegengaan. Ongewenst vrachtverkeer houden we liefst uit de woonstraten.
Tenslotte: we gaan en blijven met Vlaanderen in overleg voor meer veiligheid op ‘onze’ gewestweg, de N2 (Leuvensesteenweg).

6. Aangenaam en veilig fietsen

Fietsen is gezond én leuk! Helaas scoorde Kortenberg slechts 5/10 in het laatste fietsrapport. Vooral het comfort en onderhoud van de fietspaden laten te wensen over. Ook fietsdiefstal blijft een groot probleem. Wij willen fietsers beter beschermen door hen te adviseren met een handige fietschecklist. Daarnaast willen we in gesprek gaan met de NMBS en De Lijn om samen oplossingen te vinden voor de vele fietsdiefstallen aan stations en haltes. Aan bepaalde mobipunten introduceren wij deelfietsen en stimuleren wij het autodelen.

Bij het strooien en sneeuwruimen in de winter geven we voorrang aan de veiligheid van voetgangers en fietsers.

7. Klimaat: Kortenberg in actie

Ook in Kortenberg kunnen we ons steentje bijdragen aan het klimaat. We willen meer groen in woonwijken aanplanten en de verharding verder aanpakken, zodat regenwater makkelijker in de bodem kan trekken. Meer groen zorgt voor verkoeling, trekt vlinders aan en brengt mensen op straat, waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten.

Als lokaal bestuur geven we het goede voorbeeld. Zo gaan we ons gemeentelijk wagenpark elektrificeren – op dit moment rijdt nog meer dan 90% van onze voertuigen op fossiele brandstoffen. Elektrische voertuigen zijn echter milieuvriendelijker én goedkoper op de lange termijn.

We investeren ook in infrastructuur, zoals de verbouwing van de sporthal in Erps-Kwerps en de aanleg van kunstgrasvelden. Daarnaast blijven we onze gemeentelijke gebouwen verbeteren en verduurzamen, zodat we het comfort voor de gebruiker kunnen verhogen en ze langer meegaan.

8. Ruimte voor mens en natuur

Groen is de beste garantie voor een leefbaar landelijk Kortenberg. Om te beginnen willen we de resterende open ruimte beschermen, met prioriteit voor kwetsbare gebieden. De ontwikkeling van slechtgelegen “harde bestemmingen” (woongebieden, KMO-zones,...) of overstromingsgevoelige gebieden zijn af te raden. Verrommeling van het platteland vinden we geen goed idee.

Behoud van open ruimte gaat hand in hand met kiezen voor levendige, aangename dorpskernen. Voor Groen gaat kernversterking gepaard met het aantrekkelijk maken en leefbaar houden van de leefomgeving in de kernen.

Landschappen, zowel cultuur- als natuurlandschappen, maken deel uit van ons erfgoed. Het landschap geeft een streek karakter en identiteit. Het biedt ademruimte voor mens en natuur, het biedt een bodem voor voedselproductie en zoveel meer.

9. Natuur en groen in de buurt

Meer groen en meer blauw (water dat ruimte krijgt) maakt de omgeving aangenamer, komt de gezondheid ten goede en bevordert de biodiversiteit. Het biedt ook een antwoord op de klimaatverandering. Water en groen brengen verkoeling bij hittegolven en zijn buffers bij zowel hevige regenval als bij droogte. We willen werk maken van een degelijk onthardingsbeleid.

We geloven in de vijftienminutenbuurt als keuze voor leefkwaliteit: dat houdt in dat voorzieningen maar ook natuur en groen binnen vijftien minuten wandelen voor iedereen voorhanden zijn.

Natuur hoort niet enkel thuis in reservaten of groene bufferstroken, maar ook dichtbij de mensen. Straatgroen, gevelgroen en groendaken zijn goede voorbeelden van plantengroei in woonkernen. Ze leveren schaduw als het zonnig is, bufferen water als het nat is en koelen door verdamping als het heet is.
Tenslotte: we willen ijveren voor meer natuur in de buurt. Iedereen heeft de kans om even het hoofd leeg te maken op wandel in het groen. Op maximum 300m is er een park of andere groene ruimte, 30% van de buurt is bedekt door bladerdek en vanuit elke woning heb je zicht op minimaal 3 bomen.

10. Recreatie en toerisme verder ontwikkelen

De Abdij- en Colomba-site in Kortenberg heeft nog veel potentieel voor recreatie en toerisme. Wij stellen voor om een masterplan op te stellen, samen met lokale handelaars en verenigingen, om deze prachtige plek verder te ontwikkelen.

We denken bijvoorbeeld aan een kleinschalige zwemvijver, een avontuurlijk speelbos, een blotevoetenpad, en ruimte voor creatieve workshops, ateliers en repetitieruimtes. Daarnaast willen we een toeristisch vertrekpunt creëren voor wandeltochten, fietsroutes, mountainbikeroutes en geocaching. Zo maken we van deze site een levendige ontmoetingsplek voor inwoners en bezoekers.

11. Veiligheid

Iedereen moet zich veilig en beschermd voelen in zijn straat of wijk in Kortenberg. Geweld, bedreigende opmerkingen en ongepast gedrag tegenover vrouwen, LGBTQIA+-personen of andere kwetsbare groepen worden niet getolereerd. De aanpak van eigendomsdelicten en gewelddadige misdrijven blijft een belangrijke prioriteit.

We kiezen voor een allesomvattend veiligheidsbeleid dat werkt aan alle aspecten van veiligheid: preventie, handhaving en nazorg.

Preventie: naast de BIN’s willen we buurtontmoetingsnetwerken (BON) oprichten om nieuwe bewoners welkom te heten. We ondersteunen burgers, handelaars en bedrijven met advies over eigendomsbeveiliging en bieden subsidies aan voor technische preventiemaatregelen. Ook fietsen moeten beter beschermd worden. We voeren een beleid tegen fietsdiefstal door veilige fietsenstallingen te voorzien, bewustwording te creëren, controle uit te voeren, lokfietsen in te zetten en gestolen fietsen op te sporen en terug te bezorgen. Zeer concreet willen we fietskluizen plaatsen aan de haltes van de NMBS en De Lijn, waar je ook je elektrische fiets kan opladen.

Politiezorg: We zorgen voor een benaderbare politie in de buurt. Er zijn voldoende wijkagenten die te voet of per fiets aanwezig en aanspreekbaar zijn in de wijken. Hun contactgegevens worden duidelijk en breed verspreid.

Handhaving: Verkeersregels worden consequent gehandhaafd. Dit kan door overtreders te bestraffen, maar ook door bewustwording te creëren, overtreders te ontmoedigen en veilig rijgedrag te bevorderen. Lokale besturen bepalen hun eigen prioriteiten, maar overal zijn controles nodig op snelheid, foutparkeren, alcohol- en druggebruik achter het stuur en zwaar verkeer in dorpskernen.

12. Kortenberg, dat ben jij!

Het lokale niveau is het niveau bij uitstek waar de vernieuwing en versterking van onze democratie vorm krijgt. Het lokale niveau staat het dichtst bij de burger, het is daarom nodig om jou als burger te blijven betrekken. We opteren daarbij voor verschillende vormen van deelname zodat we meer diverse mensen mee hebben in het verhaal dan alleen dezelfde participatie elite.

Een concrete maatregel is de invoering van een burgerbegroting. Kortenbergenaren en organisaties nemen deel aan de begrotingsoefening waarbij onderling nagedacht wordt over bepaalde thema’s en daarna kunnen bewoners projecten indienen die ze graag gefinancierd en uitgevoerd zien.
De eigenheid van onze deelgemeenten is belangrijk. Om participatie vanuit deze deelgemeenten te verzekeren, willen wij de oprichting van wijkraden stimuleren.

De gemeenteraad willen we live uitzenden zodat je makkelijk van thuis uit de besprekingen en de stemmingen kan volgen. We blijven de rol van de klassieke adviesraden benadrukken en staan open voor nieuwe vormen van structurele participatie.

13. Een gezonde balans tussen luchthaven en gezondheid

De luchthaven van Zaventem is belangrijk voor de werkgelegenheid in onze regio, maar gezondheid komt op de eerste plaats. Mensen moeten goed kunnen slapen, want slaapgebrek maakt hen ziek en minder productief. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de economie, maar ook voor de gezondheidszorg.

Groen Kortenberg streeft naar een eerlijke balans tussen economische groei en gezondheid. We willen dat er een nieuwe, duurzame vergunning komt voor de luchthaven, met een looptijd van maximaal 10 jaar, net zoals in de buurlanden. Zo zorgen we voor zowel werk als gezondheid.